Over Yavin

Muziek maken met als doel God de grootste eer te geven, dit is waarom Yavin Groenewegen (1990) is begonnen met muziek maken. Yavin speelt trombone en doet dat met alle overtuiging. Hij heeft gestudeerd voor jazz, maar weet allerlei stijlen ten gehore te brengen in zijn studies en concerten. Yavin is zijn hele leven al erg actief in de muziek. Vanaf jongs af aan is muziek niet meer weg te denken. Hij is als enthousiaste musicus, trombonist, dirigent, muziekdocent en eigenaar van zijn muziekwinkel dagen bezig met ondernemen. Regelmatig worden er concerten vanuit YAVIN georganiseerd, het programma is elke keer weer een verrassing. Momenteel is hij alweer bezig met het voorbereiden van een concert in december die met kerst zal worden uitgevoerd.

Jeugd

Yavin Groenewegen is geboren op 21 maart 1990. Vanaf jonge leeftijd is muziek al niet weg te denken uit zijn leven. Vol overgave gaat hij als klein kind al in de muziek op en gaat daar al snel intensiever mee aan de slag. Op 5-jarige leeftijd begint hij met drumlessen bij Timothy van de Holst; later bij Eelco Boer. Contrabas trekt ook zijn aandacht; Hij krijgt hierin les van Conrad van Alphen. Daarnaast speelt hij ook nog mee in een brassband als cornettist. Naast het intensief bespelen van de drums, contrabas en cornet, bespeelt Yavin nog diverse andere instrumenten, maar kiest uiteindelijk vol overgave voor de trombone.

Studie

Yavin krijgt privé-trombonelessen bij verschillende docenten zoals Remco de Jager en Ilja Reijngoud. Daarna doet hij de vooropleiding conservatorium bij Codarts in Rotterdam waar hij in 2014 afstudeert als jazzmuzikant. Tijdens de (voor)opleiding volgt hij verschillende masterclasses, waaronder in Liechtenstein en Riga. Ook masterclasses van Andy Martin, Steve Turré, Ilja Reijngoud e.a. De bekende en uitmuntende trombonisten Bart van Lier en Ilja Reijngoud hebben Yavin o.a. gevormd tot de muzikant die hij nu is. Een bron van inspiratie waar hij tot de dag van vandaag nog profijt van heeft. Onlangs heeft Yavin het Certificaat ‘Nascholing Cultuurdocent in het Primair Onderwijs’ behaald, met als doel om docenten uit het primair onderwijs handvatten aan te reiken om muziek toe te passen in hun lessen.

Carrière

Tijdens zijn studietijd speelt Yavin in verschillende bands en orkesten. Hij speelt in het NJJO (Nederlands Jeugd Jazz Orkest) onder leiding van Benjamin Herman. Ook speelt hij tweemaal op het North Sea Jazz Festival met CODARTS bigband en hij speelt in verschillende theaters met Preston Shannon. Hij is ook te horen en te zien op diverse festivals en musicals. Bij onder andere ‘The Kik’, ‘LA the voices’ en verschillende coverbands is hij te vinden in de blazerssectie.

Na zijn studie werd Yavin groot koper docent bij muziekcentrum Forte. Vanuit Forte werkte Yavin op basisscholen en gaf daar algemene muzieklessen en regelmatig workshops. Ondertussen werd hij steeds vaker gevraagd om mee te spelen met concerten of voor het opnemen van cd’s. Naast het zelf maken van muziek, stond hij ook regelmatig bij zijn vader in de muziekwinkel. Er zat dus weinig rust in zijn over volle agenda. Toen kwam de corona, een epidemie die iedereen heeft stil gezet op zijn eigen manier. Zo ook bij Yavin. De agenda viel leeg, en dat viel erg zwaar na jaren weinig rust en drukke dagen. In deze tijd ontmoette hij zijn vrouw. Ze vroeg Yavin waarom hij ooit is begonnen met muziek maken. Yavin antwoorde dat hij zo goed mogelijk wilde kunnen spelen voor God, net als dat je je voor de koning en koningin hard zou uitsloven om het allemaal zo goed mogelijk te laten klinken. God is nog veel groter, daarom wilde hij het conservatorium halen.

Actueel

Yavin heeft een voorliefde voor de Black Gospel, de enthousiasme en hun puurheid waarmee ze Godloven is iets wat je niet in woorden kan uitdrukken. Kirk Franklin en CeCe Winans zijn hierin een voorbeeld voor hem. Hieruit voort gedreven is Yavin nu bezig met het schrijven van nieuwe liedjes en het opnemen van een single. Dit neemt een lange tijd in beslag, maar het beloofd iets heel moois te worden!
Hiernaast is Yavin ook druk bezig met het maken van een plaat over zijn eigen werk. Hij is hier al enkele jaren mee bezig, maar inmiddels is het einde in zicht aan het komen. Hij hoopt hiermee zijn publiek te verrassen met een ander geluid. Ondertussen maakt Yavin niet alleen zelf muziek, maar zorgt hij door workshops ook dat andere net zou enthousiast worden voor de muziek. Bij de workshops komen verschillende aspecten van de beheersing van het instrument aan de orde, maar ook de beleving neemt een belangrijke plaats in. Naast de specifieke workshops kan je Yavin ook vragen voor algemene workshops. Deze zijn meer gericht op het samenspel.
Sinds december 2022 heeft hij een eigen muziekwinkel, YET Music & Sound. Deze winkel heeft hij van zijn vader overgenomen en is gevestigd in Dordrecht. In de winkel is hij veel bezig met het verbeteren van de website en het op de kaart zetten van verschillende projecten. Yavin is tegenwoordig ook bezig met een project samen met Bas van Nienes. Bas is een songwriter en zijn stukken worden door Yavin voor een muziekvereniging, Prins Willem van Oranje, op papier gezet. Dit project zal in oktober ten gehore worden gebracht in Dordrecht.