Over Yavin

 

Jeugd

Yavin Groenewegen is geboren op 21 maart 1990. Vanaf jonge leeftijd is muziek al niet weg te denken uit zijn leven. Vol overgave gaat hij als klein kind al in de muziek op en gaat daar al snel intensiever mee aan de slag. Op 5-jarige leeftijd begint hij met drumlessen bij Timothy van de Holst; later bij Eelco Boer. Contrabas trekt ook zijn aandacht; Hij krijgt hierin les van Conrad van Alphen. Daarnaast speelt hij ook nog mee in een brassband als cornettist. Naast het intensief bespelen van de drums, contrabas en cornet, bespeelt Yavin nog diverse andere instrumenten, maar kiest uiteindelijk vol overgave voor de trombone.

Studie

Yavin krijgt privé-trombonelessen bij verschillende docenten zoals Remco de Jager en Ilja Reijngoud. Daarna doet hij de vooropleiding conservatorium bij Codarts in Rotterdam waar hij in 2014 afstudeert als jazzmuzikant. Tijdens de (voor)opleiding volgt hij verschillende masterclasses, waaronder in Liechtenstein en Riga. Ook masterclasses van Andy Martin, Steve Turré, Ilja Reijngoud e.a.
De bekende en uitmuntende trombonisten Bart van Lier en Ilja Reijngoud hebben Yavin o.a. gevormd tot de muzikant die hij nu is. Een bron van inspiratie waar hij tot de dag van vandaag nog profijt van heeft. Onlangs heeft Yavin het Certificaat ‘Nascholing Cultuurdocent in het Primair Onderwijs’ behaald, met als doel om docenten uit het primair onderwijs handvatten aan te reiken om muziek toe te passen in hun lessen.

Bekendheid

Tijdens zijn studietijd speelt Yavin in verschillende bands en orkesten. Hij speelt in het NJJO (Nederlands Jeugd Jazz Orkest) onder leiding van Benjamin Herman. Ook speelt hij tweemaal op het North Sea Jazz Festival met CODARTS bigband en hij speelt in verschillende theaters met Preston Shannon. Ook speelt hij bij diverse festivals en musicals. Bij onder andere ‘The Kik’, ‘LA the voices’ en verschillende coverbands is hij te vinden in de blazerssectie.

Actueel

Op dit moment is Yavin druk bezig met eigen werk, met als doel uiteindelijk een eigen cd uit te brengen. Hij hoopt hiermee zijn publiek te verrassen met een ander geluid. Naast dit intensieve werk maakt hij tijd om zijn eigen programma regelmatig ten gehore te brengen tijdens diverse concerten. Daarnaast leidt hij een coverband en een jazzkwartet. Sinds kort geeft hij ook workshops, waarbij verschillende aspecten van de beheersing van het instrument aan de orde komen, maar ook de beleving een belangrijke plaats inneemt. Hij verzorgt ook meer algemene workshops die gericht zijn op samenspel.
Yavin was werkzaam als docent bij muziekcentrum Forte (www.mcforte.nl). Hier werkte hij als groot koper docent. Vanuit MCForte werkte Yavin ook op Bassischolen en gaf daar algemene muzieklessen en regelmatig workshops.
Yavin is tegenwoordig ook flink bezig op zijn Sousafoon met Valvetronic Brassband en speelt daarnaast nog veel trombone met oa. Sonny's Inc., Winnetoe, Holy Horns etc. 
Muziekhandel Dal Segno